Cuba

DIARI DE VIATGE – La Cuba de Fidel Castro


Aquest serà un viatge diferent, mai havia compartit viatge amb tanta gent. Compartirem la meitat del viatge.
Viatges en grup té avantatges i desavantatges. Un dels avantatges és l'estalvi energètic que suposa dividir tasques que es produeixen, el desgast a nivell personal és menor i l'obra es redueix considerablement, cadascun aporta el seu gra de sorra. A més el camí es fa més entretinguda en bona companyia. També és cert que el cost és menys, tot es divideix. Viatjant en un grup, vostè pot tenir accés a alternatives, com llogar un cotxe, a Cuba, és molt car.Encara que el viatge en grup no tot és bo, Ha d'acceptar-los llocs d'interès per visitar, el camí a seguir,… Per què escollir bons companys no per generar conflictes innecessaris. En el meu cas no ells podria haver triat millor, Podem compartir aficions i són flexibles amb la ruta a seguir i llocs d'interès. Moltes gràcies per compartir el seu viatge amb mi.


 


Esperem que Cuba, una illa ancorada en el temps per més de cinquanta anys, Jo volia veure-ho abans de la irrupció dels nord-Americans.
La primera informació actualitzada que rebo és que el Senyor assegut al meu costat a l'avió. Vegades viatja a Cuba per visitar algun familiar que creia desaparegut. Les acustumbra per portar menjar i roba.


 


Només pujar a un taxi des de l'aeroport a l'Havana faig saber que és la situació actual d'ells cubà, el taxista amable ens diu que : "Hi ha gent que està disposada a arribada nord-Americans per menjar un bon bistec", d'aquesta manera divertida hem introduït en la realitat cubana i el sentit actual de molts cubans.


 


A l'Havana, vam menjar uns entrepans al carrer, "porc apallissada" i botifarra, Gairebé era com menjar pa amb les pa, poca carn i un pa que sempre sembla ser sec. Menjar com un turista, és completament diferent, tenen una gamma més àmplia d'aliments, Ja que tenim de més poder comprar. Quan els Cubans mengen fora de casa fa més d'un o dos CUC, un parell de dòlars més o menys.
Tenen dues monedes, el Nacional de pes i la convertible moneda o CUC anomenat, que els turistes i els locals utilitzats indistintament, Encara que en alguns llocs els estrangers només poden pagar el preu CUC, especialment en llocs turístics, on la conversió d'una moneda a un altre fan en la relació 1 PES = 1 CUC , que a priori sembla ser una estafa, però és encara barat per als turistes si s'opta per adoptar el seu estil de vida, Encara que la qualitat dels productes i serveis és inferior.


 


A molts no cubà-los prou amb treballar legalment, cal buscar és alguns senar-llocs de treball addicionals, fora de la Llei; ús de la picaresca és l'ordre del dia. Per exemple els treballadors de costums com, Alguns diuen que "entre col i col són les passa un enciam", una pràctica que a vegades cal practicar-los Cubans per arribar a mes d'ordre.


 


Els productes oferts a la població a les botigues i punts de venda es pot comptar amb el palmell de la mà i tendeixen a ser semblant a. Botigues semblen obrir per hobbie, són grans empreses que aparentment semblen estar buit perquè la gamma de productes oferts són enormement reduïdes, com si es recuperarn d'alguna catàstrofe recent i tenia problemes amb el subministrament. Anunciar de fet viure en aquesta situació de més de cinquanta anys. Només s'omplen aquest mes.


 


Treball per a l'estat és molt contraproduent. Els funcionaris són responsables de quioscos, carnissers, són conductors, mèdica,… El treball de mitjana d'una persona que Regent un quiosc és la 15 CUC el mes, Aquest salari condueix a comprar poc i consumir productes de baixa qualitat, com el fum crioll, que ells anomenen "rompepechos".


 


Hi ha un fan dels productes crioll de baix cost i de fabricació pròpia, com el ROM embotellat en recipients reutilitzats. També hi ha joguines com les de la part superior d'imatge.


 


La població de Viñales, juntament amb Varadero ha esdevingut el lloc turístic per excel·lència, visitarà el mogotes i és passejades a cavall per la vall. Recomano que els propietaris de cavalls contractar directament, l'intermediari és anunciar la major part d'ells beneficis sense fer res.


 


Encara que la zona és la segona illa turística més, Després de la Varadero, conserva tot el seu encant. Hi ha un ambient màgic entorn a la jineteros dels cavalls, el paisatge... Val la pena pena-hi un parell de dies.


 


Ruta podeu visitar una fàbrica de pura orgànica, sense productes químics, són sense etiquetar alguns perquè diuen que són per al propi consum, Tot i que cadascuna té la seva història, de conveniència, Òbviament, no està regulada per la venda de govern de cigars, la venda de cigars i el ROM de forma irregular és un negoci molt lucratiu.


 


A part de la pura sense etiqueta i altres rèpliques amb etiqueta de contraban, també són el famós Cohiba autèntics, a meitat de preu que fora de l'illa i de venda a l'oficial de botigues. Per illencs encara ser un producte car econòmicament perquè està destinat a l'exportació i estan regulats pel govern. La població compra pur per a altres marques "fets a Cuba" a preus populars i de bona qualitat.


 


És una bona idea donar un passeig pel camp i visita als agricultors, immediatament s'obrirà les seves portes, com la majoria d'ells cubà.


 


En el camí que normalment fan una parada a les coves. És un espai interessant perquè no és explotat, llums de colors o passarel·les, el viatge es realitza amb una llanterna i prenent la precaució de no donar és cap cop de cap.


 


Es va convertir en el primer revés del viatge. Per fer les maletes precipitadament vaig agafar un antic carregador de bateries de canó. Buscava un carregador de l'illa i puc dir amb certesa total que si tu mateix no li passa molesteis, de moment no tenen de cap a l'illa. Per sort funciona el cervell a rush quan té necessitats i ' m va ocórrer una solució. Vaig a explicar com carregar bateries EP-E6 amb el carregador vell Canonge per bateries BP-511.


 


Només necessita cable elèctric i una gorra amb aigua. Com mostrat en la imatge de dalt, van dos cables del carregador de la bateria i els altres dos pel cable elèctric, respectant la polaritat, llavors el cable s'unirà amb símbol negatiu amb el negatiu i positiu amb la seva corresponent.L'invent no funciona si estat cables passant dins l'aigua endollar mútuament, llum no està encès i la bateria no transmetre electricitat. Els fils que s'introdueixen en l'aigua que necessiten d'algun material semiconductor, llavors vostè pot reemplaçar l'aigua per cap altra material o resistència similar. D'aquesta forma funcionarà a la perfecció, fins i tot funciona bé el indicador vermell que indica que la càrrega completa és ha fet.


 


No podria deixar l'oportunitat de visitar la pesca del poble d'esperança Portuària. Un bell lloc, gent molt amable i tranquil, Encara que alguns són de nou una mica bojos als estrangers des de veure no és normal que es veu.


 


No és possible accedir a la zona d'enviament, és militaritzades i restringit de pesca, es necessita autorització especial de l'estat per a la pesca de poder. Tot està regulada aquí, Tot i això també té una part positiva, Evita la sobreexplotació amb un consum controlat, l'ecosistema està protegit i conservat recursos per a les generacions futures, entre altres virtuts.


 


El poble és molt bonic, amb petites cases colonials esquerra en la mà de Dios, sense cap tipus de manteniment. Vostè pot aconseguir a prop del port, on podreu xerrar amb ells local, que ràpidament posa el dia de la Diada Nacional.


 


Si teniu pensat visitar Cayo Jutía recomano gaudir del viatge, però alguna cosa accidetando és un viatge molt bella, ajudar-hi cotxes antics circulars entre palmeres el ressò d'espectacle, una perfecta postal cubà.
Podeu visitar en el camí del far ( aviat construir un altre al costat ). D'un dia a un altre l'estranya d'accés es pot arribar-hi, solia perseguir algú proper. De totes maneres no és molt recomanable, és bastant deteriorat.


 


Juntament amb el far hi ha un manglar bonica. Al final de la carretera trobareu una platja neta, amb restaurant i un bar de platja. També els nens i nenes a la caça de "cordó". Els estrangers són les trucades d'aquest formulari, Aquesta paraula també significa diners, va començar a utilitzar més joves espontàniament i difondre l'ús.


 


Pinar del Rio Road parat en un petit poble anomenat Martin Llera, un lloc amb blocs d'edificis pintats i rectangulars Pro-revolució. Les consignes, dibuixos i la propaganda revolucionària és a tot arreu.


 


La part superior de fotos sembla un pubilicario de pòster de Hollywood a l'anunciar la pròxima pel lícula d'Indiana Jones, Quan en realitat són de personatges de la llista : Guevara, Camilo Cienfuegos i Julio Antonio Mella.
Van impulsar la revolució, Ells idolatrar als personatges com Fidel, Raul, José Martí,… aquestes consignes revolucionaris com "junts guanyarà" o "per sobre la revolució" són habituals, Quan a la meva ment ja són fora de cita, la Revolució ja va passar, ja es superar, ja tenen la seva "llibertat", Semblen ser ancorada en el passat, No hi ha gens de progrés, fa més de cinquanta anys de la independència. Que realitza el govern amb aquesta política alarmista ? per descomptat, en la meva opinió, els que justifiquen la seva consecució en el poder, continuar amb el seu exèrcit innecessaris de règim, perseguir un ideal antiquat que progressivament s'està adaptant a la política general dels països riberencs.


 


També podeu llegir curiós eslògans, que busquen adoctrinar, com per exemple "ser culte és l'única manera per ser lliures". O signat per Raul Castro "dedicar-nos amb modèstia i sense fanfàrria, tothom en el lloc que li correspon, al diari i estricte compliment del deure. Crec que és clau per superar la ! “ . Sembla que el missatge és clar, és una crida a l'ordre, Està dient a la població que es preocupen les seves tasques, Sean humil, sense aires de grandesa i segons la Llei. Jo suposició que governen ja s'ocuparà Raul i la seva seguito, d'altres que no molesti. Líders del curs estan resant continuar amb la seva política inmobilismo, són els líders, els herois, Ningú té dret a ser. Llavors el lema es diu "és clau per superar la", i em pregunto... que hauran de superar, estan en guerra ?.


 


En el camí ens vam aturar a Santa Lucia, un petit poble del pas, antigues cases de fusta i bona gent, ideal recarregar.


 


Cienfuegos té un centre històric preciós. Recomano pujar algunes de les terrasses al voltant de José Martí parc a veure una bella posta de sol i beguda. Als carrers que envolten que el centre vegades és pot escoltar música en directe en un ambient relaxat i agradable.


 


En la imatge damunt mostro una dutxa típic crioll. Les flors estan decorades, Òbviament, però la resta és una consecució de recursos i l'eficiència energètica. El plàstic per on surt l'aigua té una resistència que s'escalfa l'aigua immediatament i una esfera d'escollir la temperatura. No és necessari cap caldera o altres dispositius que el tros de plàstic amb la resistència i regulador. A la paret és el canvi, el magnetotèrmic per desactivar o activar la dutxa. Segons la gent cubana ningú ha morir electrocutat.


 


No hem podia ignorar un poble conegut com Aguada de passatger, Semblava divertit i quan visita ens deixes boqueabiertos. S'assemblava a un poble nord-americà a la dècada de 1950, Si vostè planeais anar-hi demanen el passeig central i l'Ajuntament.


 


Estem d'acord amb el quarantè aniversari de l'Ajuntament i l'Ajuntament era de celebracions. Com sóc propens envair la privacitat d'ells altres no podria resistir mi per entrar en l'Ajuntament. Donava a temps per prendre algunes fotografies, com puc mostrar per sobre. Per desgràcia a la ser un esdeveniment govern prohibia continuï prenent més fotos.


 


Els camins estan plens de venedors ambulants de venedors que ofereixen productes diversos, per exemple fruites com la saborosa aviat, que em recorda especialment altres fruites, el durien, però més petites i sense l'olor intensa.
També podem trobar les parades de menjar típic amb la seva carta de menjar "minimalista" , vendenlos tots els mateix, pa amb ous o pernil, dolços i suc, el sucre és especialment deliciós, suc de la canya de sucre. També és exquisit tamarinde suc.


 


Juntament amb Santiago de Cuba i Viñales, la petita població de Trinitat és un altre d'aquells plats forts per al turista. Encara que hi ha molts turistes, Actualment és totalment sostenible, un meravellós paratge per passar un parell de dies i gaudir de música en viu i ball, tot de forma gratuïta al Centre de la ciutat.


 


Als voltants de Trinity vall de los Ingenios es presenta, amb pobles rurals per visitar, però en primer lloc demano perquè alguns estan restringides als turistes, per exemple, el poble de Pitajones. Tan aviat com apareix algun govern responsable que no el deixarà prendre fotografies i us acompanyaran a tot arreu. La imatge de dalt correspon a la farmàcia del poble.


 


Arribant a Trinitat es poden gaudir unes meravelloses vistes de l'Escambray massís, una zona muntanyosa on plou sovint i li amagava temporalment lloc de.


 


A la Vall dels molins es conrea-canya de sucre i els esclaus van ser obligats a treballar fins l'esgotament. Qui no fanàticament és les posi càstigs com la cadena amb el pes que mostro a la imatge de dalt, Treball Debian amb ella i sempre posar llebarla. Es podria plantejar amb les meves mans, però en realitat és molt pesat, inhumanes.
Es pot visitar un sucre en Sitio Guaimaro, a prop Trinitat.


 


Convertir amb un noi que es diu amb orgull treballar pel Ministeri d'Interior. Em Mostra la pantalla del seu telèfon Nokia color, un dels primers models, Aquí són alguns de la conversa :


Va – Bonic eh ?
Jo – Si és bo
Va – En veritat no ho utilitzar per trucar, ha cap targeta SIM, Utilitzo per mirar el temps i matèria.
Jo – És decorativa llavors
Va – El fons de pantalla ha de vestir? ? Que bonic és el peix en moviment.


També li vaig preguntar si era la intenció del govern per tenir una població amb barba, Des de no vendre les fulles d'afaitar per a qualsevol negoci. Ha que comprar al carrer o tenir amics militars que els proporcioni un as a la col·lectiva és la subministran.

 


Tornar a l'Havana per començar una nova etapa del viatge, part dels meus companys de viatge de retorn, no sense abans de visitar la Habana Vieja. Sembla que tot en construcció, amb aixecar carrers i canals excavats en els carrers, com si fossin en trinxeres. Que nit al conductor d'un autobús és va tenir lloc a través d'un d'aquells carrers en manteniment, Suposo que és la idea més decerebrate que tenia en molt de temps. La màquina va ser avançant lentament, donant bandades d'un costat a un altre, Semblava que anava a mentir en qualsevol moment. Va arribar a un punt que no podia avançar més. Aquest tipus de bogeria són comuns, com per exemple és a peu pels seus carrers a les cinc del matí arrossegant un carret amb alguns parlants i la música a tot volum.


 


L'Havana que vibra tot el temps, fins i tot de nit, els carrers són plens de gent amb les seves tasques o nens jugant.


 


Del país hi ha gent que estalviar durant mesos per comprar un llibre que vull llegir. Encara que hi ha alguns que gaudir de bona salut econòmica, amb ordinadors i TV de pantalla plana, però no és habitual, normalment la població amb major quantitat de recursos són artistes reconeguts o la gent que treballa amb el turisme.


 


El tren de l'Havana a Matanzas és únic que pot pagar com si fossin locals, pel mateix preu paga Cubans, en aquest enllaç podeu llegir l'article sencer al tren Hershey.


 


Per sort o per desgràcia en el tren de Hershey hi havia una falla en el subministrament elèctric entre Canasi i Matanzas, la previsió de servei va ser de dues hores. El millor era visitar el poble de Canasi, per posteriorment buscar alternatives de transport.


 


Canasí és un petit poble amb encant, d'aquells Turisme rutes, lliure Hustler que demani res.


 


Xerrem amb el poble i conèixer les races de galls de lluita. Es preocupen per ells sobre una base diària, amb dedicació. Cadascun d'ells pot costar 400 CUC.


 


Matanzas és una població tranquil·la, amb una bella primera línia de mar, bé mereix una visita.


 


Hi ha una gran activitat artística. Venda de tot tipus d'art a EUA , fins i tot escultures, el tall i enviat a Miami, on el retorn a la reconstrucció i la fusió en metall.


 


Assistir a un partit de beisbol a Cuba és un d'ells activitats que meren la pena. Tot i que no recordo exactament si eren quatre o cinc hores que va durar el partit. Viu molt efusiva manera, de vegades massa. Matanzas és actualment el millor equip de la "bola" del país.


 


Aconseguia entrar en contacte amb el director tècnic de l'equip, Accedir a vestidors dels jugadors i prendre alguns retrats em va permetre, acompanyat amb un responsable i amb la promesa de no entrevista-los, els jugadors d'elit estan protegits.


 


Jugador de la imatge de dalt és una jove promesa de l'equip, fill del director esportiu i futures estrelles de Matanzas.


 


Vam anar a Sant Miquel dels banys, era famós per la seva sulforosas d'aigua, però la manca de manteniment de l'estat va portar a la seva decadència i posteriorment el tancament. Avui si demanar el permís de Guàrdia es pot visitar. L'aigua fa pudor d'ous podrits, però no sap mal, té un gust molt particular. La veïna omplir tot garrafes d'aigua per al seu propi consum.


 


San Miguel val la pena la visita, l'atractiu és el seu estil de vida del turista circuits actual i a la seva població simpàtic.


 


En la visita al poble una adorable velleta hem tendit una emboscada, a la seu ens aconseguir pel camí fent les seves xarxes de capturar ens. Ja a casa seva ens va explicar la història del poble i pas de la història de la seva vida. Una dona i un poble amant.


 


També disposen de piscina, per alguna raó buit a l'hivern, Suposo que el clima, tot i estava suant calor.


 


La petita ciutat de Camagüey és mereix una visita, és fotogènic i la bona gent, amb alguns llocs pintorescs.


 


Els treballadors de l'estat, que són la majoria de la cubana, pagar el mateix si treballen o fer el vagabund, Les dóna això mateix vendre un suc de fruites o quedar-se l'està vigilant les mosques, el salari serà el mateix, Així que tot vagi amb calma aquí, sense pressa.


 


També mereix una visita al cementiri municipal.


 


Podria no deixa l'illa són la primera ciutat fundada per Christopher Columbus, Es visitar després del pas de l'huracà Mathew, tot el que vi i après a Baracoa és en aquest enllaç.


 


En aquesta secció del viatge arribava a provar l'equip, No vaig poder quedar a casa i encara les condicions adverses. En primer lloc una onada colpejar càmera massa dur i humida, He apagat i s'asseca ràpidament. Una humitat intens i alguns botons havia no funciobanan correctament, però no podia aturar-me ara. Va ser el camí per visitar un barri de Baracoa situat al monte. El terra estava sumit i per desgràcia va començar a caure una pluja intensa a Middle Road, cap lloc que em refugio. La càmera es va tornar a mullar, però per sort sempre Ilebo sobre bosses d'escombraries, Posar dins.


 


Vaig acabar en una cabana xerrant amb alguns locals d'ambient. Al meu tornà una altra vegada a caure pesadament, les carreteres eren rius d'aigua, Em xopa de peus al capdavant, aquella nit vaig somiar que posar a les maletes de viatge el impermeable més espessos que he.
En aquests moments és normal que aquests objectius els arrebossats per dins. Millor treure les piles i posar-ho tot per assecar, sigui possible al sol. Normalment a ells 24 hores tot torna a funcionar a la perfecció.


 


Visitar un clàssic del turisme rutes de l'illa, Santiago de Cuba. M'ha decebut, Esperava una mica més d'aquesta ciutat històrica. Caça de turistes sembla ser un esport aquí. A la tarda que vaig anar a visitar la música neix la sala, on diuen que "son cubà" , a les cinc minuts de ser havia assegut un senyor al vessant insistint en que comprar una ampolla de ROM, També hi havia una noia al costat d'intencions sospitoses que volia ballar i just abans de guitarrista havia estat instal·lat amb el seu consells que barret recolzat les meves cames sense separar-me. Jo acorralat en un moment; Òbviament I es va aixecar i va anar cap a la porta del «bressol del fill». Els turistes són interceptades per la Hustler, tractant de prendre avantatge de qualsevol manera.


 


El millor de Santiago són carrers estrets, Podeu passejar-los sense cap direcció en particular.


 


Fugint de turisme que Santiago va anar a Cayo Granma. El pescador que no volia creuar a l'illa, tenia por que la policia es confiscar el vaixell, tenen prohibodo pas als turistes. Vaig haver d'esperar la nau comercial.


 


La pesca és restringit pel govern, els caçadors furtius de pescadors amaga les barques, fabricats per ells, entre branques i arbusts-los deixar completament camuflats, Quan el sol es pon alguns s'atreveixen a la pesca.


 


També vaig conèixer un d'aquells divertits personatges que abunden a Cuba. Aquest pescador gran em va dir que uns Italians van arribar a disparar un documental de la seva vida, eren set dies amb ell, Pagaves nou d'euros.


 


Cayo Granma és un bonic lloc per visitar, amb gent amable a parlar. Si voleu arribar a la plaça de Santiago és tan fàcil com demanar "màquines" o camions adreça a Cayo Granma. El camió és un transport comú de l'illa. Fabricar-se per a transport de mercaderies, però els adaptats per al transport de persones. Hi ha poc lloc per seure, viatjant especialment peu i ple, com sardines en llauna.


 


Les Tonyines està situat a la festa central de l'est, solia ser un lloc de pas per a aquells viatgers, sense gaire a fer, llevat que celebren el Carnaval, com era el meu cas. Hi ha moltes activitats al Centre, música, danses, jocs...


 


Ah ! , També hi ha un rostit de porc, que cuinar per a hores.


 


Els carrers estan farcits de vida durant diversos dies, amb l'activitat fins a la matinada.


 


Santa Clara és un dels llocs que es pot ignorar fàcilment, llevat que fan mars dedicat el Che Guevara i vol visitar el mausoleu o qualsevol dels monuments que la ciutat li dedica.


 


Vostè també pot escapar de la ciutat amb una breu visita al turó de Capiro.
La meva intenció és visita visita dues petites poblacions a l'aquest de les tonyines. Remedios i Caibarién.


 


Caibarien és ple de gent a l'estiu, Turisme de sol i platja, però en temporada baixa és entumit i es pot visitar tranquil. lament, sense pressa.


 


Caibarién és un pintoresc poble de cap manera, però té molts negocis interessants, ancorat en el temps.
lluita contra


 


L'hotel amb restaurant de la part superior d'imatge, situat al Centre del poble pertanyia a un ric empresari que ha donat diversos edificis a la comunitat, entre ells l'actual centre mèdic de salut.


 


El gran atractiu d'aquesta zona de l'illa és la vila de remeis. És un lloc molt fotogènic, ideal passejar i fer algunes fotografies.


 


Els carrers estan plens de vida i de llocs tan peculiars que et transporta al temps algunes dècades.


 


Jo no podia sortir sense visitar més a fons el centre neuràlgic de l'illa, L'Havana. Volia descansar uns dies abans de començar una altra etapa de Lanzarote, una illa en un altre món des d'on més tard es pengen imatges.


 


L'Havana és caòtic, ple de vida, un bon lloc per conèixer de primera mà avui en l'illa. La capital em va recordar a Sarajevo en temps de guerra. Es basen molts edificis i carrers completament obert, una ciutat en construcció sense data de lliurament.


 


La població cubà és molt diferent, del blanc amb ulls blaus a negre o mestís, tot barrejat. Hi va haver una afluència massiva d'espanyols, sobretot de les Illes Canàries i Galícia i africans la població del Congo, Tot i que també influències dels pirates anglesos, Indis americans, Xinès,… i per descomptat la població procedent de l'illa, la Santiponce.


 


Vaig sortir de la ciutat per visitar l'església sagrat de San Lázaro, a la cantonada, un lloc molt visitat pels pelegrins.


 


És a prop del final d'aquest viatge molt inesperat, No era la meva intenció de viatjar a aquesta illa criolla enguany, però temps pressiona i Fidel era ja gran. Estic molt feliç per veure amb els meus propis ulls la realitat cubana, un dels últims països socialista que no han sucumbit al capitalisme.


 


Casualitats de la seva vida, cinc dies després de sortir de l'illa va morir Fidel, a l'edat de noranta anys. La meva intenció era visitar Cuba abans de la mort de Fidel, visitar l'illa que governo i transformat segons els seus ideals durant molts anys. Convertit amb créixer les meves expectatives i el meu desig de visitar-lo en ell era Fidel, Vaig esperar abans de marxar definitivament. Però es nota l'absència del líder gran seva camioneta ideal per a romandre en la història cubà.


 


Podeu veure tot la pantalla completa d'imatges a la secció de fotografies.


 
 %d Bloggers com aquest: